Boerhaavelaan

mavo tl/gl, vmbo kb/bb | ook met leerwegondersteuning

4 kader op bezoek bij Cruquis duin

3 mei 2017, M. Kingma

Dagverslag

Woensdag 3 mei hebben docenten samen met de 4 kader klas een uitje georganiseerd. Hiervoor hebben we een bestelbusje gehuurd en zijn we eerst naar het oudste nog werkende stoomgemaal ter wereld gegaan in Cruquius. Dit is nu een museum geworden welke door vrijwilligers en sponsors in stand wordt gehouden.

Hier kregen wij van een vrijwilliger onder andere uitleg over de geschiedenis van het gemaal en kregen we informatie over de droogmakerijen. De vrijwilliger heeft zelfs het gemaal zoals we die kennen aangezet. Het was echt indrukwekkend om te zien hoe de gietijzeren pompen op en neer bewegen.

De leerlingen hebben vele begrippen voorbij zien komen, zowel bij de rondleiding als de uitleg van Marike. Doordat de leerlingen bij de begrippen een beeld hebben zullen zij een geografisch wereldbeeld creëren waardoor de leerlingen de begrippen kunnen koppelen aan dit veldwerk.

naamloos.png 

Na de rondleiding door het gemaal hebben we buiten bij het gemaal een groepsfoto gemaakt. Hierna hadden de leerlingen even de tijd om een boterham te eten. We zijn 20 minuten later het busje in gestapt richting de duinen bij Castricum.

 naamloos1.png

Aangekomen bij de duinen in Castricum hebben we het busje geparkeerd en zijn we richting het strand gegaan. Voordat we aan de wandeling begonnen richting de Kwal hebben we even wat koffie gedronken bij een strandtentje.

Nadat we onze koffie hebben gedronken en volledig zijn bijgetankt zijn we aan de wandeling begonnen. Tijdens de wandeling hebben we de omgeving uitgelegd aan de leerlingen. De leerlingen waren ondanks het koude weer erg enthousiast.

Marike liet Aji even schrikken nadat ze zei dat er wilde beesten rondlopen in het duinengebied. Lopend door de duinen richting de Kwal komen we vele vogels tegen. De natuur wordt hier losgelaten en gaat zijn vrije gang.

Tijdens de wandeling zagen we steeds de controledeksels van het infiltratiegebied. Hier hebben Marike en ik even bij stilgestaan en hebben we wat uitleg over gegeven. De leerlingen krijgen een goed beeld van hoe wij in Nederland één van de landen zijn met het schoonste drinkwater uit de kraan.

 naamloos2.png

Na een wandeling van ruim 3,3 kilometer door de duinen hebben we De Kwal bereikt. Door de vorm van deze wateruitlaat wordt het de Kwal genoemd. Dit water komt door 52 kilometer aan leidingen vanuit het IJsselmeer en wordt vrijgelaten in het infiltratiegebied. Hier verblijft het water 4 dagen in de infiltratiekanalen tot een diepte van 40 meter. Het water blijft vervolgens minstens 30 dagen in de duinbodem. Door deze natuurlijke bodemproces worden bacteriën en virussen afgebroken.

Een leuk weetje is dat er elk jaar 25.000.000.000.000 liter voorgezuiverd water uit het IJsselmeer de duinen in wordt gepompt en dat er uit de inlaat dus 800 liter water per seconde komt. Elk seconde stroomt het daggebruik van 6 personen uit ‘de Kwal’.

De leerlingen ervaren dit als erg indrukwekkend en het is moeilijk voor hen in te beelden dat er ter vergelijking per seconde 800 flesjes spa uit de uitlaat komt. Als afronding hebben we met z’n allen een selfie gemaakt met de Kwal.

naamloos3.pngnaamloos4.png

 « Naar het nieuwsoverzicht