Boerhaavelaan

mavo tl/gl, vmbo kb/bb | ook met leerwegondersteuning

Vakkanjers: autowasserette op regenwater

12 maart 2018, J. Plukaard

Vakkanjers: autowasserette op regenwater

Op 9 maart was het zover: de regiofinale van de vakkanjers. Aya, Rania en Wisall presenteerden vol trots hun uitvinding: een autowasserette die op regenwater werkt.

De volgende opdracht kwam van de Nederlandse waterschappen: vind iets uit waarmee we de wateroverlast tegen kunnen gaan.

Welnu: Aya, Rania en Wisall hadden een carwash bedacht met een flinke regenwatertank, die bij zware regenval een enorme slok water opslaat. Het regenwater kan in de maanden erna worden verbruikt bij de wasserette. Dit werd door de Vakkanjer-jury in december als winnend ontwerp van onze leerlingen uitgekozen om door te gaan naar de regiofinale.

In de tussentijd kregen onze vakkanjers de tijd om te werken aan hun uitvinding tijdens technieklessen,  speciale maakdagen en in eigen uurtjes  ‘s middag na schooltijd.  Dit leidde tot een echt werkend model, met watertank en pomp. Ook moest een powerpoint worden gemaakt en een speech worden voorbereid om het ontwerp te promoten.

Zo kwamen op 9 maart onze dames met hun uitvinding het podium op en tja, dat was wel even slikken voor zo’n massa mensen. Maar ze hebben zich kranig geweerd,en konden op de vragen van de jury ook prima antwoorden. Applaus voor onze vakkanjers, een hele prestatie. Al kwamen we niet als winnaar uit de bus, het was een erg leuke ervaring en zeker de moeite waard.

Op de site van vakkanjers valt nog veel meer te beleven. Neem eens een kijkje: www.vakkanjers.nl

 « Naar het nieuwsoverzicht